Over Brigitte

‘Dag Brigitte. Wil je ons iets over jezelf vertellen?’
‘Voor je boekbespreking zeker?’ vraagt Brigitte.
‘Of ben je misschien gewoon nieuwsgierig?
Allebei? Dat mag ook! Nou, hier komt ie dan.’

Ik ben geboren als Brigitte Garama op zondag 1 augustus 1965 in Ridderkerk.
Samen met mijn zus Claudine groeide ik op in een gezin waar heel veel mocht en heel veel kon. Zo bouwden we een spookhuis op zolder, waar kinderen uit de buurt doorheen mochten lopen voor vijf cent. We hielden een circus met stunts aan de trapeze en een show met echte cavia´s. We maakten een eigen bibliotheek met vooral stripboeken, die je voor een cent kon lenen; met stempeltjes en de inleverdatum op een kaartje.

Ik heb altijd al een eindeloze fantasie gehad en bedacht allerlei avonturen, met mijn knuffels en ook met mijn geheime onzichtbare vriendje.
Verhalen borrelden in mijn hoofd. Ik schreef briefjes en schriften vol, die allemaal bewaard bleven in speciale bewaardozen.

Op de havo waren Nederlands en biologie mijn favoriete vakken. Maar na een onwijs leuke lagere schooltijd vond ik de middelbare school maar niets. Te groot gebouw, teveel leerlingen, teveel gepest.
Het kiezen van een vervolgopleiding vond ik moeilijk. Er was zoveel leuk om te doen, maar de opleidingen die ik het allerleukst vond, waren te duur, te ver weg of gaven weinig kans op werk. Uiteindelijk heb ik de opleiding hbo-jeugdwelzijnswerk in Rotterdam gevolgd. Vier jaar studeren, hard werken, stage lopen en een geweldige studententijd hebben.
Na mijn studie heb ik gewerkt in een medisch kinderdagverblijf en in de psychiatrie. Daarna sloeg ik een andere weg in. Ik deed aan parachutespringen en vliegen en kwam zo in een baan terecht op de luchthaven van Rotterdam.
Na een paar jaar ontmoette ik mijn man Marcel, verhuisde ik naar Haarlem en ging ik weer met kinderen werken.

Voor de lol volgde ik een cursus korte verhalen schrijven. Het kriebelde weer. Het borrelde in mijn hoofd. Ik ging naar Amsterdam om bij Script+ te leren schrijven voor kinderen. Korte daarna werd ik door een uitgever gevraagd of ik nog leuke manuscripten had. Toen ging het balletje rollen. Ik kwam bij een aantal uitgevers binnen en mijn eerste boek, ‘De Liedmaker’, verscheen in 2001.
Ik heb ook voor een krant gewerkt en voor het cito. Ik heb een aantal jaren wijkkranten geschreven voor Brede Scholen in Waddinxveen, waar we toen woonden. Voor een educatieve uitgeverij heb ik lesmateriaal geschreven voor de basisschool.

Maar… het liefst van alles schrijf ik nog steeds kinderenboeken!
Ik zit minstens vier dagen per week thuis achter de computer. En ik schrijf zelfs ’s avonds laat nog in bed. Dan wel met pen en papier. Dat werk ik de volgende dag weer uit op de computer.
Steeds weer nieuwe woorden en nieuwe zinnen voor een volgend verhaal…

Weet jij al waar mijn nieuwe verhaal over zal gaan?

23 gedachten over “Over Brigitte”

 1. Hoi Brigitte,

  Ik ben luna (8) en doe mijn boekbespreking over de dappere meidenclub. Het is mijn favouriete boek. Ik wil mijn boekbespreking afsluiten met iets leuks. Heb jij een idee? En weet je al wanneer je volgende boek uit komt?

  Liefs luna

  1. Hoi Luna,

   Wat leuk dat je je boekbespreking over de dappere meidenclub gaat doen! Natuurlijk heb ik met je meegedacht over een leuke afsluiting.
   Misschien kun je een schatkist opzoeken (of van karton zelf maken). Daar kun je voor alle kinderen uit je klas iets leuks in doen en dat uitdelen aan het einde van je boekbespreking.
   Vind je dat wat? Ik stuur je ook nog een e-mail met een aardig ideetje. Houd dus de inkomende mailtjes maar even in de gaten.
   Wanneer mijn volgende boek uitkomt, weet ik nog niet precies. Ik ben wel met een heel leuk en spannend nieuw verhaal bezig, maar dat gaat over andere kinderen dan de meiden uit de dappere meidenclub.
   Bedankt voor je bericht op mijn website. Ik wens je veel succes en vooral veel plezier met je boekbespreking!

   Liefs en groetjes,
   Brigitte

 2. Hallo Brigitte Bosman,

  Ik ga mijn boekbespreking doen over “De snoepfabriek moet sluiten”, omdat ik het een leuk en spannend boek vind. Voor mijn boekbespreking moet ik uitzoeken hoeveel druks er van het boek zijn geweest en dit kan ik niet in het boek vinden. Kunt u mij dat vertellen?
  Ik ben ook benieuwd of er al aan een nieuw boek aan het schrijven bent. En kunt u daar al iets over vertellen?

  1. Dag Marlou,
   Wat leuk dat je je boekbespreking over Wieber en opa en de snoepfabriek gaat doen! Er zijn inmiddels ongeveer 4000 boeken over de snoepfabriek gemaakt en dit is de eerste druk.
   En ik ben ook bezig aan een nieuw boek, maar dat gaat niet over de snoepfabriek. Verder maak ik ook veel lesboeken voor de basisschool.
   Ik wens je heel veel succes en vooral veel plezier met je boekbespreking Marlou!
   Lieve groeten,
   Brigitte

 3. Hoi Brigitte,ik doe een boekbespreking over de snoepfabriek moet sluiten en wou graag weten hoelang u erover hebt gedaan om het boek te schrijven

  Groetjes .diede

  1. Hoi Diede,
   De Snoepfabriek moet sluiten heb ik in iets minder dan een jaar geschreven. Het duurt altijd wel een tijdje voor een verhaal een echt boek is. De uitgever gaat het natuurlijk eerst goed lezen. Daarna willen ze meestal dat je er nog iets aan verandert (bijvoorbeeld een hoofdstuk iets spannender maken). Soms moet je dat zelfs nog een keer doen (ja, uitgevers zijn streng hoor). Er wordt iemand gezocht die tekeningen bij het boek kan maken. Als alle tekeningen klaar zijn, gaat het boek naar de vormgever. Die kijkt hoe de bladzijden mooi ingedeeld kunnen worden en waar de plaatjes komen te staan. Tenslotte gaat het boek naar de drukker, die er echte boeken van maakt. Alles bij elkaar duurt dat al gauw zo’n anderhalf jaar extra na het schrijven! Heb je zo genoeg informatie? Schrijf anders gerust nog maar een keer.
   Veel plezier met je boekbespreking!
   Groetjes,
   Brigitte

 4. hallo ik ben Fay en ik heb mijn boekbespreking over de dappere meidenclub en hoe lang ben je ongeveer bezig geweest om het te schrijven?
  Liefs Fay

  1. Hoi Fay,
   Wat leuk dat je de Dappere Meidenclub hebt gelezen en daar je boekbespreking over gaat doen. Ik heb dit verhaal vrij gemakkelijk geschreven en heb daar ongeveer 8 maanden over gedaan. Dat komt doordat de personages in het boek heel veel lijken op mijn eigen dochter en de vriendinnen die ze vroeger had. Mijn dochter (Alana) heet in het boek Puck. Maar nu is ze al een stuk ouder (bijna 21) en heeft ze geen meidenclub meer.
   Ik wens je heel veel plezier met je boekbespreking Fay!
   Lieve groeten,
   Brigitte

 5. Hoi Brigitte,

  Dit jaar zit ik in groep 5 en houd ik mijn eerste boekbespreking. Dat doe ik over de snoepfabriek moet sluiten. Ik vond het een leuk en spannend boek. Hoe bedenk je de namen van de personen? En zijn Wieber en de Schotse ruitjes (wybertjes) naar elkaar vernoemd?

  Groetjes van Philippe,

  1. Hallo Philippe,

   Wat leuk dat je je eerste boekbespreking over de snoepfabriek gaat doen! En ik ben natuurlijk blij te lezen dat je het boek leuk en spannend vond!
   De namen voor de personen zijn soms namen van echte kinderen (die ik ontmoet tijdens schrijversbezoeken bijvoorbeeld), zoals Lisa.
   En Ellie Kanelli was de bijnaam van één van mijn tantes (zij heet Ellie en dat rijmt zo leuk op de naam van de kaneelkoekjes kanelli)
   Veel namen in ‘De Snoepfabriek moet sluiten’ heb ik zelf bedacht. En Wieber is inderdaad vernoemd naar de kleine dropjes wybertjes.
   De Schotse ruitjes heb ik weer zelf verzonnen en is een combinatie van Engelse drop en wybertjes (die zijn ruitvormig).

   Ik wens je heel veel plezier met je boekbespreking! En als je nog meer vragen hebt, mag je altijd nog een berichtje sturen.

   Lieve groeten,
   Brigitte

 6. Hoi Brigitte,

  Ik doe mijn boekbespreking over de snoepfabriek moet sluiten en wil graag weten hoeveel boeken jij nog meer hebt geschreven?

  groetjes,
  Jaell

  1. Hoi Jaell,

   Wat leuk dat je je boekbespreking over De Snoepfabriek moet sluiten doet!
   Ik heb in totaal 10 leesboeken geschreven. Daarnaast maak ik ook veel boeken voor op school en informatieve boeken.
   Heel veel plezier met je boekbespreking!

   Groetjes,
   Brigitte

 7. Hoi Birgitte
  Ik ben Tamara (10) en ik wil graag mijn boekbespreking doen over de snoep fabriek gaat sluiten alleen ik weet niet wie de uitgever is van dat boek kun je voor 15 Februari reageren alvast bedankt
  Groetjes Tamara

  1. Hoi Tamara!
   De uitgever van ‘De Snoepfabriek moet sluiten’ is Van Holkema & Warendorf. Dit is een onderdeel van Uitgeverij Unieboek – Het Spectrum.
   Veel succes en heel veel plezier met je boekbespreking!
   Groetjes,
   Brigitte

 8. Hallo brigitte je bent een hartstikke leuke schrijver maar uhh ik doe mijn boek bespreking over de snoep fabriek moet sluiten en ik weet niet waar je woont en geboren bent groetjes pim

  1. Hoi Pim!
   Wat leuk dat je je boekbespreking over ‘De Snoepfabriek moet sluiten’ gaat doen!
   Op de website-pagina ‘Over Brigitte’ kun je heel veel informatie vinden.
   Maar natuurlijk zal ik je ook een beetje helpen:
   Ik ben geboren in Ridderkerk op 1 augustus 1965.
   Momenteel woon ik met mijn man en onze dieren op het platteland van Groningen.
   Veel succes en vooral veel plezier Pim!
   Groetjes,
   Brigitte

   1. Ps. Veel vragen beantwoord ik ook persoonlijk met een e-mail.
    Vandaar dat je het laatste bericht op deze website van 2019 hebt gevonden.
    Goed gezien Pim!

 9. Hallo Brigitte,
  Ik houd heel er van snoepjes en doe daarom mijn boekbespreking over de Snoepfabriek. Wat was de reden voor u om over de Snoepfabriek te schrijven?

  Groetjes Isa

  1. Hallo Isa!

   Wat leuk dat je je boekbespreking over De Snoepfabriek moet sluiten doet! Ik hou ook heel erg van snoepen (ssst! niet tegen juf of meester zeggen hè?).
   Ik heb het boek over de snoepfabriek geschreven, omdat wij vroeger in Waddinxveen woonden en als we naar Gouda gingen, reden we altijd langs een heel grote snoepfabriek. Toen ik op een keer tegen mijn dochter zei: “Daar zou ik nog weleens een verhaal over willen verzinnen”, antwoordde ze: “Nou mam, dan doe je dat toch!”
   En samen bedachten we in de auto al snel het verhaal voor het boek.
   Ik wens je heel veel plezier met je boekbespreking Isa!

   Liefs,
   Brigitte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *