Over Brigitte

‘Dag Brigitte. Wil je ons iets over jezelf vertellen?’
‘Voor je boekbespreking zeker?’ vraagt Brigitte.
‘Of ben je misschien gewoon nieuwsgierig?
Allebei? Dat mag ook! Nou, hier komt ie dan.’

Ik ben geboren als Brigitte Garama op zondag 1 augustus 1965 in Ridderkerk.
Samen met mijn zus Claudine groeide ik op in een gezin waar heel veel mocht en heel veel kon. Zo bouwden we een spookhuis op zolder, waar kinderen uit de buurt doorheen mochten lopen voor vijf cent. We hielden een circus met stunts aan de trapeze en een show met echte cavia´s. We maakten een eigen bibliotheek met vooral stripboeken, die je voor een cent kon lenen; met stempeltjes en de inleverdatum op een kaartje.

Ik heb altijd al een eindeloze fantasie gehad en bedacht allerlei avonturen, met mijn knuffels en ook met mijn geheime onzichtbare vriendje.
Verhalen borrelden in mijn hoofd. Ik schreef briefjes en schriften vol, die allemaal bewaard bleven in speciale bewaardozen.

Op de havo waren Nederlands en biologie mijn favoriete vakken. Maar na een onwijs leuke lagere schooltijd vond ik de middelbare school maar niets. Te groot gebouw, teveel leerlingen, teveel gepest.
Het kiezen van een vervolgopleiding vond ik moeilijk. Er was zoveel leuk om te doen, maar de opleidingen die ik het allerleukst vond, waren te duur, te ver weg of gaven weinig kans op werk. Uiteindelijk heb ik de opleiding hbo-jeugdwelzijnswerk in Rotterdam gevolgd. Vier jaar studeren, hard werken, stage lopen en een geweldige studententijd hebben.
Na mijn studie heb ik gewerkt in een medisch kinderdagverblijf en in de psychiatrie. Daarna sloeg ik een andere weg in. Ik deed aan parachutespringen en vliegen en kwam zo in een baan terecht op de luchthaven van Rotterdam.
Na een paar jaar ontmoette ik mijn man Marcel, verhuisde ik naar Haarlem en ging ik weer met kinderen werken.

Voor de lol volgde ik een cursus korte verhalen schrijven. Het kriebelde weer. Het borrelde in mijn hoofd. Ik ging naar Amsterdam om bij Script+ te leren schrijven voor kinderen. Korte daarna werd ik door een uitgever gevraagd of ik nog leuke manuscripten had. Toen ging het balletje rollen. Ik kwam bij een aantal uitgevers binnen en mijn eerste boek, ‘De Liedmaker’, verscheen in 2001.
Ik heb ook voor een krant gewerkt en voor het cito. Ik heb een aantal jaren wijkkranten geschreven voor Brede Scholen in Waddinxveen, waar we toen woonden. Voor een educatieve uitgeverij heb ik lesmateriaal geschreven voor de basisschool.

Maar… het liefst van alles schrijf ik nog steeds kinderenboeken!
Ik zit minstens vier dagen per week thuis achter de computer. En ik schrijf zelfs ’s avonds laat nog in bed. Dan wel met pen en papier. Dat werk ik de volgende dag weer uit op de computer.
Steeds weer nieuwe woorden en nieuwe zinnen voor een volgend verhaal…

Weet jij al waar mijn nieuwe verhaal over zal gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *